Code 95

Rijbewijs Code 95

Waarom Code 95 halen?

Als u al een tijdje op de weg zit, bent u misschien wel eens een chauffeur tegengekomen met een code 95 op zijn rijbewijs. Maar wat betekent deze code? En wat is het doel ervan? Bij de Beroepsvervoer Academie beantwoorden we deze vragen en meer!

Wij hebben een gemiddeld slagingspercentage van 94%!
94%

"Gegarandeerd succes dankzij onze lesgarantie"

Rijbewijs Code 95

Het is verplicht voor het beroepsmatig gebruik van een rijbewijs in de categorie C(E), D1 of D. De code is vijf jaar geldig en kan worden verlengd door het volgen van nascholing. Voor de nascholing moet je 35 uur volgen, waarvan 7 uur praktijk en de overige uren theorie.

Code 95 nascholing

Voordat we basiskwalificatie in meer details bespreken, willen we eerst een korte opfrissing geven over deze aanduiding op het rijbewijs. De basiskwalificatie werd in 1995 ingevoerd en is nog steeds geldig. Het is een aanduiding die op uw rijbewijs wordt gezet als u bepaalde opleidingen heeft gevolgd. Deze opleidingen zijn bedoeld om uw vaardigheden als beroepschauffeur te verbeteren. Na het behalen van uw beroeps rijbewijs bent u verplicht als beroepschauffeur iedere 5 jaar nascholing te volgen, volgens de richtlijnen van de kwalificatie.

Code 95 vakbekwaamheid

code 95 op uw rijbewijs geeft aan dat u als beroepschauffeur voldoet aan de eisen van vakbekwaamheid. De code is dus een indicatie dat u vakbekwaam en up-to-date bent. Dat is belangrijk, want als beroepschauffeur bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uzelf en anderen.

Code 95 en rijden in het buitenland

Als u in landen buiten Europa wilt rijden met een aanduiding op uw rijbewijs, dan heeft u meestal een internationaal rijbewijs nodig. Dit komt omdat landen buiten de EU deze code op uw Nederlandse rijbewijs niet altijd erkennen. Met een internationaal rijbewijs kunt u aantonen dat u voldoet aan de eisen van vakbekwaamheid.

Wie gingen jou voor?

Erry -Erry -
16:45 07 Feb 24
Took accelerated training and passed all 6 modules in one go!!!For those who want to get their Euro permit, don't hesitate for a moment and come here. Great teachers, good explanations. Listen carefully & practice and you will pass your exams.Thank you very much Team BVA💪Greetings E Sahin
leon herderleon herder
14:24 07 Feb 24
Seyfi TurkmenSeyfi Turkmen
10:03 30 Jan 24
Mehmet Çetin EnliMehmet Çetin Enli
15:01 23 Jan 24
YasinYasin
14:35 23 Jan 24
Top company!
Mo SalmanMo Salman
13:42 23 Jan 24
Fantastic experience at the Professional Transport Academy! Recently passed my NIWO permit and truck theory thanks to their expert instructors and excellent teaching materials. The process was smooth, the support top-notch. Highly recommended for anyone who is serious about a career in commercial transport!
mohamed rachidimohamed rachidi
10:29 05 Jan 24
Top academy seyfi good teacher and clear explanation
Ahmed SamiAhmed Sami
13:47 20 Nov 23
Top company definitely recommended, thank you!!
Ayoub FelahAyoub Felah
13:40 20 Nov 23
Good lesson, clearly.
Chris BuunkChris Buunk
13:35 20 Nov 23
Had nice instructions
Mevlut TekeliMevlut Tekeli
13:15 20 Nov 23
Yusuf Ziya YazarYusuf Ziya Yazar
10:37 18 Nov 23
Mustafa YavuzMustafa Yavuz
20:15 15 Nov 23
Ilyas umutIlyas umut
15:06 15 Nov 23
kazim baklacikazim baklaci
17:21 03 Nov 23
Great experience
Yunus KahramanYunus Kahraman
10:54 03 Nov 23
Cees MeterCees Meter
14:07 01 Nov 23
Good explanation obtained quickly
Amir AyaziAmir Ayazi
14:03 01 Nov 23
Had a very good experience with BVA! Nice and clear classroom lessons. Good structure with sufficient practice material
Berkay DemirBerkay Demir
14:01 01 Nov 23
Very good teachers! The teachers give good, high-quality lessons from which you learn a lot. I passed the Professional Transport Academy first time.
Berkahgh bgBerkahgh bg
06:13 19 Sep 23
I passed my Niwo within 1 month and I would like to give my compliments to the teacher Arif.Good job, keep it up!
js_loader

Vragen over Code 95 of over de opleidingen?

Onze adviseurs begeleiden je graag in het traject. Ze geven je graag het juiste advies zodat jij de juiste keuzes maakt. Dit kan uiteraard telefonisch. Wil je toch liever een gesprek op ons kantoor? Maak dan een afspraak, u bent van harte welkom op ons kantoor.

Contact? Bel ons via 020 - 334 64 53 of mail naar
@ info@beroepsvervoeracademie.nl.
Volg ons ook op Facebook, Instagram en TikTok om niks te missen.

Veelgestelde vragen Code 95

Vind snel een antwoord op je vragen

De kosten van een code 95 opfriscursus variëren per aanbieder. De Beroepsvervoer Academie biedt nascholingen aan vanaf € 180,-.

Voor de volgende code 95 nascholing kunt u bij ons terecht:

  • Lading zekeren voor slechts €180
  • Digitale tachograaf en boordcomputer €180
  • Sociale veiligheid en omgaan met agressie €180

De opfriscursussen van de Beroepsacademie voor Vervoer vinden plaats op verschillende dagen, u kunt zelf de dag en gewenste tijdstip selecteren. De duur van de opfriscursussen bedraagt over het algemeen ongeveer 7 uur, afhankelijk van het onderwerp.

Als u wordt betrapt op het rijden zonder basiskwalificatie, kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot €900. Daarnaast kan het zijn dat uw verzekering niet uitkeert bij een ongeval. Voorkom dit en volg de nascholingscursus op tijd.

De richtlijn Vakbekwaamheid, in Nederland code 95, is geïntroduceerd in 2009. Door de invoering van code 95 is het gebleken dat dit leidt tot verbetering van de verkeersveiligheid, de vermindering van verkeersongevallen en het verminderen CO2-uitstoot. Ook is er uit onze ervaring gebleken dat bedrijven en chauffeurs beter presteren, zolang de training maar aansluit op de bedrijfsdoelstellingen van de chauffeurs. Bij Beroepsvervoer Academie zijn wij altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe en unieke cursussen, zodat u altijd op een leuke manier begeleid kunt worden.

Bij het halen uw rijbewijs is het voor alle beroepschauffeurs verplicht om de code 95 te behalen. Dit moet zeker als u gaat werken in de EU. U moet overal kunnen aantonen dat u vakbekwaam bent. Om deze beschrijving te behouden, moet u elke 5 jaar een 25 urige nascholing volgen.

Na afronding van de code 95 registreert het CBR een verklaring van geschiktheid, rijvaardigheid en vakbekwaamheid in het rijbewijsregister. Bij afgifte van een rijbewijs verschijnt de code 95 achter de betreffende categorie. In het geval van de artikelen C en CE kan de chauffeur laten zien dat hij beroepsmatig met de vrachtwagen kan rijden. De startkwalificatie is vijf jaar geldig. In deze vijf jaar moet de chauffeur 35 uur nascholing volgen, waardoor de geldigheidsduur met nog eens vijf jaar wordt verlengd. De einddatum voor code 95 staat op de achterkant van het rijbewijs vermeld.

Stelt u eens voor, u wilt meer halen uit uzelf door te gaan specialiseren in het vervoeren van  gevaarlijke stoffen. Dit is natuurlijk een erg gedurfde specialisatie en heeft dus een aantal examens die u moet halen om dit te kunnen doen. Vervoer klasse 1 explosieve stoffen en vervoer klasse 2 radioactieve stoffen halen. Dit zijn allemaal aparte examens, dit zijn ook onderdelen van ADR.

Als het aankomt op code 95 is er vaak verwarring over wat wel en niet mag, gelukkig kunnen wij van Beroepsvervoer Academie de verwarring wegnemen. De code 95 is eigenlijk simpelweg een toevoeging aan het C en/of D rijbewijs. Er dus geen onderscheid tussen het eigen vervoer of beroepsgoederenvervoer. Het kan dus zo zijn dat u de code 95 voor uzelf nodig zal moeten hebben, daarom is het altijd wel handig om deze te behalen om misverstanden te voorkomen.

 

Bij de Beroepsvervoer Academie bieden we verschillende cursussen aan die u kunnen helpen bij het verlengen van uw basiskwalificatie. Ook bieden wij andere cursussen aan die u als beroepschauffeur kunnen helpen, zoals het ADR certificaat, NIWO diploma. Geïnteresseerd? Meld dan direct aan via onze website!

×