Code 95

Rijbewijs Code 95

Waarom Code 95 halen?

Als u al een tijdje op de weg zit, bent u misschien wel eens een chauffeur tegengekomen met een code 95 op zijn rijbewijs. Maar wat betekent deze code? En wat is het doel ervan? Bij de Beroepsvervoer Academie beantwoorden we deze vragen en meer!

Wij hebben een gemiddeld slagingspercentage van 94%!
94%

"Gegarandeerd succes dankzij onze lesgarantie"

Rijbewijs Code 95

Het is verplicht voor het beroepsmatig gebruik van een rijbewijs in de categorie C(E), D1 of D. De code is vijf jaar geldig en kan worden verlengd door het volgen van nascholing. Voor de nascholing moet je 35 uur volgen, waarvan 7 uur praktijk en de overige uren theorie.

Code 95 nascholing

Voordat we basiskwalificatie in meer details bespreken, willen we eerst een korte opfrissing geven over deze aanduiding op het rijbewijs. De basiskwalificatie werd in 1995 ingevoerd en is nog steeds geldig. Het is een aanduiding die op uw rijbewijs wordt gezet als u bepaalde opleidingen heeft gevolgd. Deze opleidingen zijn bedoeld om uw vaardigheden als beroepschauffeur te verbeteren. Na het behalen van uw beroeps rijbewijs bent u verplicht als beroepschauffeur iedere 5 jaar nascholing te volgen, volgens de richtlijnen van de kwalificatie.

Code 95 vakbekwaamheid

code 95 op uw rijbewijs geeft aan dat u als beroepschauffeur voldoet aan de eisen van vakbekwaamheid. De code is dus een indicatie dat u vakbekwaam en up-to-date bent. Dat is belangrijk, want als beroepschauffeur bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uzelf en anderen.

Code 95 en rijden in het buitenland

Als u in landen buiten Europa wilt rijden met een aanduiding op uw rijbewijs, dan heeft u meestal een internationaal rijbewijs nodig. Dit komt omdat landen buiten de EU deze code op uw Nederlandse rijbewijs niet altijd erkennen. Met een internationaal rijbewijs kunt u aantonen dat u voldoet aan de eisen van vakbekwaamheid.

Wie gingen jou voor?

Haviedj DhonreHaviedj Dhonre
13:17 09 Feb 23
A little late, but definitely worth a review and 5 stars. Emre is the owner and a gem. The teachers are also top, good explanation and most of them pass 99% in 1 go. As far as I'm concerned, this is the best training center for achieving your niwo and your code 95. Thank you Emre and team BVA.
Haviedj DhonreHaviedj Dhonre
13:17 09 Feb 23
Een beetje laat,maar zeker een review en 5 sterren waard. Emre is de eigenaar en een topper. De docenten zijn ook top,goede uitleg en de meesten 99% slagen in 1 keer. Wat mij betreft,is dit de beste opleidingscentrum voor het behalen van je niwo en je code 95. Dank je wel Emre en team BVA.
Mazlum CangizMazlum Cangiz
17:48 03 Feb 23
Alles altijd tot in de puntjes geregeld, zelfs helemaal vanuit brabant de moeite waard. Bedankt Emre en team BVA!
C00LC00L
20:10 02 Feb 23
Really don't understand how they get 5 stars?!? (Probably all friends of each other) Respect to the turk who is giving the courses but with his broken Dutch I think it's great that there are so many graduates me and 3 friends have followed a total of 2 courses at BVA (NIWO) but what was taught to us during the course did not come across at all with the theory exams. Very bad and certainly not recommended and drove all the way from Beek en Donk !!!!!!!!!
C00LC00L
20:10 02 Feb 23
Begrijp echt niet hoe ze aan 5sterren komen?!? (Vast allemaal vriendjes van elkaar) Respect aan de turk die de cursussen aan het geven is maar met zijn gebroken Nederlands vindt ik het toch knap dat er zo veel geslaagden zijn ik en nog 3 vrienden hebben totaal 2 cursussen gevolgd bij BVA (NIWO) maar wat er tijdens de cursus aan ons is geleerd kwam helemaal niet over heen met de theorie examens. Zeer slecht en zeker géén aanrader en nog helemaal vanuit Beek en Donk gereden !!!!!!!!!
Bart KrulBart Krul
15:07 15 Jan 23
Bedankt BVA! Dankzij jullie alle examens in 1x behaald. Een echte aanrader voor het behalen van je benodigde papieren! Super opleider!!
Bart KrulBart Krul
15:07 15 Jan 23
Thanks BVA! Thanks to you passed all exams in 1 x. Highly recommended for obtaining your necessary papers! Super trainer!!
Betty de RuiterBetty de Ruiter
18:19 12 Jan 23
Trained by the various BVA instructors in such a way that I passed the six exams for obtaining the certificate of professional competence for the transport of goods by road in one go. In addition, the planning was also extremely tight, so that everything ran smoothly.
Betty de RuiterBetty de Ruiter
18:19 12 Jan 23
Door de verschillende instructeurs van BVA dusdanig opgeleid dat ik voor de zes examens voor het behalen van het getuigschrift van vakbekwaamheid voor het vervoer van goederen over de weg, in één keer ben geslaagd. Daarnaast was de planning ook uitermate strak geregeld waardoor alles op rolletjes liep.
Akin BarutcuAkin Barutcu
12:28 18 Nov 22
Dankjewel aan alle moeite die jullie hebben ingestoken in mij dank zij jullie ben ik geslaagd voor me niwo ik raad t iedereen aan om contact op te nemen met bva goede lesstoffen en leraren arif abi bedankt voor de laatste zet om te slagen top bedrijf
Akin BarutcuAkin Barutcu
12:28 18 Nov 22
Thank you to all the effort you put into me thanks to you I passed my niwo I advise everyone to contact bva good teaching materials and teachers arif abi thanks for the last move to succeed top company
Enrico JanssenEnrico Janssen
17:53 24 Oct 22
Goede en vakbekwame docent(en).Communicatie zowel vanaf het instituut (Furkan) als met de docenten is helder en doelgericht. Ga zo door. Als ik weer een opleiding zou gaan volgen die jullie aanbieden, rij ik er weer voor naar Amsterdam.
Enrico JanssenEnrico Janssen
17:53 24 Oct 22
Good and skilled teacher(s).Communication both from the institute (Furkan) and with the teachers is clear and goal-oriented. Keep it up. If I were to follow a course that you offer again, I would drive to Amsterdam again.
Battels TradingBattels Trading
09:47 06 Oct 22
Alle 6 vakken 1e keer gehaald.Duidelijke lessen en top opleiders!Aanrader!
Nicky SpeetsNicky Speets
09:35 06 Oct 22
Duidelijke manier van lesgeven, en goede voorbereiding op de examens! Alles in 1 keer gehaald dankzij deze opleider. Aanrader!!
osman Usluosman Uslu
12:13 23 Sep 22
Just passed my Truck theory, got a really good lesson. Years ago had also done a taxi training with them. Their new location is also top notch and looks neat and luxurious. Good classes, nice teachers. Thanks again!!
osman Usluosman Uslu
12:13 23 Sep 22
Zojuist geslaagd voor mijn Vrachtauto theorie, echt goed les gekregen. Had jaren terug ook bij hun een taxi opleiding gedaan. Hun nieuwe locatie is ook top ziet er verzorgd en luxe uit. Goede lessen, aardige docenten. Bedankt weer!!
MAS TANEMAS TANE
22:23 12 Jul 22
Via BVA 8-daagse curses gedaan en mijn Getuigschrift van vakbekwaamheid voor het vervoer van goederen over de weg (NIWO) behaald. Alle modules eerste keer. Goed en duidelijke lesmethodiek. Zeker aan te raden.
MAS TANEMAS TANE
22:23 12 Jul 22
I completed 8-day courses through BVA and obtained my Certificate of Competency for the Transport of Goods by Road (NIWO). All modules first time. Good and clear teaching method. Definitely recommend.
MussMuss
13:01 29 Jun 22
Wat een gemak hier, uitstekende lessen en goede service. Ik ben geslaagd voor al mijn examens voor mijn NIWO diploma en raad jullie zeker dit bedrijf aan. Ze weten waar ze het over hebben en al sinds dag 1 had ik een goede indruk. Bedankt!!
js_loader

Vragen over Code 95 of over de opleidingen?

Onze adviseurs begeleiden je graag in het traject. Ze geven je graag het juiste advies zodat jij de juiste keuzes maakt. Dit kan uiteraard telefonisch. Wil je toch liever een gesprek op ons kantoor? Maak dan een afspraak, u bent van harte welkom op ons kantoor.

Contact? Bel ons via 020 - 334 64 53 of mail naar
@ info@beroepsvervoeracademie.nl.
Volg ons ook op Facebook, Instagram en TikTok om niks te missen.

Veelgestelde vragen Code 95

Vind snel een antwoord op je vragen

De kosten van een code 95 opfriscursus variëren per aanbieder. De Beroepsvervoer Academie biedt nascholingen aan vanaf € 180,-.

Voor de volgende code 95 nascholing kunt u bij ons terecht:

  • Lading zekeren voor slechts €180
  • Digitale tachograaf en boordcomputer €180
  • Sociale veiligheid en omgaan met agressie €180

De opfriscursussen van de Beroepsacademie voor Vervoer vinden plaats op verschillende dagen, u kunt zelf de dag en gewenste tijdstip selecteren. De duur van de opfriscursussen bedraagt over het algemeen ongeveer 7 uur, afhankelijk van het onderwerp.

Als u wordt betrapt op het rijden zonder basiskwalificatie, kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot €900. Daarnaast kan het zijn dat uw verzekering niet uitkeert bij een ongeval. Voorkom dit en volg de nascholingscursus op tijd.

De richtlijn Vakbekwaamheid, in Nederland code 95, is geïntroduceerd in 2009. Door de invoering van code 95 is het gebleken dat dit leidt tot verbetering van de verkeersveiligheid, de vermindering van verkeersongevallen en het verminderen CO2-uitstoot. Ook is er uit onze ervaring gebleken dat bedrijven en chauffeurs beter presteren, zolang de training maar aansluit op de bedrijfsdoelstellingen van de chauffeurs. Bij Beroepsvervoer Academie zijn wij altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe en unieke cursussen, zodat u altijd op een leuke manier begeleid kunt worden.

Bij het halen uw rijbewijs is het voor alle beroepschauffeurs verplicht om de code 95 te behalen. Dit moet zeker als u gaat werken in de EU. U moet overal kunnen aantonen dat u vakbekwaam bent. Om deze beschrijving te behouden, moet u elke 5 jaar een 25 urige nascholing volgen.

Na afronding van de code 95 registreert het CBR een verklaring van geschiktheid, rijvaardigheid en vakbekwaamheid in het rijbewijsregister. Bij afgifte van een rijbewijs verschijnt de code 95 achter de betreffende categorie. In het geval van de artikelen C en CE kan de chauffeur laten zien dat hij beroepsmatig met de vrachtwagen kan rijden. De startkwalificatie is vijf jaar geldig. In deze vijf jaar moet de chauffeur 35 uur nascholing volgen, waardoor de geldigheidsduur met nog eens vijf jaar wordt verlengd. De einddatum voor code 95 staat op de achterkant van het rijbewijs vermeld.

Stelt u eens voor, u wilt meer halen uit uzelf door te gaan specialiseren in het vervoeren van  gevaarlijke stoffen. Dit is natuurlijk een erg gedurfde specialisatie en heeft dus een aantal examens die u moet halen om dit te kunnen doen. Vervoer klasse 1 explosieve stoffen en vervoer klasse 2 radioactieve stoffen halen. Dit zijn allemaal aparte examens, dit zijn ook onderdelen van ADR.

Als het aankomt op code 95 is er vaak verwarring over wat wel en niet mag, gelukkig kunnen wij van Beroepsvervoer Academie de verwarring wegnemen. De code 95 is eigenlijk simpelweg een toevoeging aan het C en/of D rijbewijs. Er dus geen onderscheid tussen het eigen vervoer of beroepsgoederenvervoer. Het kan dus zo zijn dat u de code 95 voor uzelf nodig zal moeten hebben, daarom is het altijd wel handig om deze te behalen om misverstanden te voorkomen.

 

Bij de Beroepsvervoer Academie bieden we verschillende cursussen aan die u kunnen helpen bij het verlengen van uw basiskwalificatie. Ook bieden wij andere cursussen aan die u als beroepschauffeur kunnen helpen, zoals het ADR certificaat, NIWO diploma. Geïnteresseerd? Meld dan direct aan via onze website!

×