Rijbewijs Code 95

Als u al een tijdje op de weg zit, bent u misschien wel eens een chauffeur tegengekomen met een code 95 op zijn rijbewijs. Maar wat betekent deze code? En wat is het doel ervan? Bij de Beroepsvervoer Academie beantwoorden we deze vragen en meer! We bespreken de geschiedenis van deze basiskwalificatie en leggen uit wat het betekent voor bestuurders in Nederland. Dus als u alles wilt weten over de code 95, lees dan snel verder.

"Gegarandeerd succes dankzij onze lesgarantie"

5000

GESLAAGDEN

12

JAAR ERVARING

94

GEMIDDELDE SLAGINGSPERCENTAGE

Code 95 nascholing

Voordat we basiskwalificatie in meer details bespreken, willen we eerst een korte opfrissing geven over deze aanduiding op het rijbewijs. De basiskwalificatie werd in 1995 ingevoerd en is nog steeds geldig. Het is een aanduiding die op uw rijbewijs wordt gezet als u bepaalde opleidingen heeft gevolgd. Deze opleidingen zijn bedoeld om uw vaardigheden als beroepschauffeur te verbeteren. Na het behalen van uw beroeps rijbewijs bent u verplicht als beroepschauffeur iedere 5 jaar nascholing te volgen, volgens de richtlijnen van de kwalificatie.

Code 95 vakbekwaamheid

code 95 op uw rijbewijs geeft aan dat u als beroepschauffeur voldoet aan de eisen van vakbekwaamheid. De code is dus een indicatie dat u vakbekwaam en up-to-date bent. Dat is belangrijk, want als beroepschauffeur bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uzelf en anderen.

Code 95 en rijden in het buitenland

Als u in landen buiten Europa wilt rijden met een aanduiding op uw rijbewijs, dan heeft u meestal een internationaal rijbewijs nodig. Dit komt omdat landen buiten de EU deze code op uw Nederlandse rijbewijs niet altijd erkennen. Met een internationaal rijbewijs kunt u aantonen dat u voldoet aan de eisen van vakbekwaamheid.

Wilt u meer weten over code 95?

Bij de Beroepsvervoer Academie bieden we verschillende cursussen aan die u kunnen helpen bij het verlengen van uw basiskwalificatie. Ook bieden wij andere cursussen aan die u als beroepschauffeur kunnen helpen, zoals het ADR certificaat, NIWO diploma. Geïnteresseerd? Meld dan direct aan via onze website!

Code 95 nascholing kosten

De kosten van een code 95 opfriscursus variëren per aanbieder. De Beroepsvervoer Academie biedt nascholingen aan vanaf € 150,-.

Voor de volgende code 95 nascholing kunt u bij ons terecht:

  • Lading zekeren voor slechts €150
  • Digitale tachograaf en boordcomputer €150
  • Sociale veiligheid en omgaan met agressie €150

Hoelang duurt de cursusdag?

De opfriscursussen van de Beroepsacademie voor Vervoer vinden plaats op verschillende dagen, u kunt zelf de dag en gewenste tijdstip selecteren. De duur van de opfriscursussen bedraagt over het algemeen ongeveer 7 uur, afhankelijk van het onderwerp.

Wat zijn de gevolgen van het niet hebben van code 95?

Als u wordt betrapt op het rijden zonder basiskwalificatie, kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot €900. Daarnaast kan het zijn dat uw verzekering niet uitkeert bij een ongeval. Voorkom dit en volg de nascholingscursus op tijd

Waarom is er Code 95?

De richtlijn Vakbekwaamheid, in Nederland code 95, is geïntroduceerd in 2009. Door de invoering van code 95 is het gebleken dat dit leidt tot verbetering van de verkeersveiligheid, de vermindering van verkeersongevallen en het verminderen CO2-uitstoot. Ook is er uit onze ervaring gebleken dat bedrijven en chauffeurs beter presteren, zolang de training maar aansluit op de bedrijfsdoelstellingen van de chauffeurs. Bij Beroepsvervoer Academie zijn wij altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe en unieke cursussen, zodat u altijd op een leuke manier begeleid kunt worden. 

Code 95 beroepschauffeur 

Bij het halen uw rijbewijs is het voor alle beroepschauffeurs verplicht om de code 95 te behalen. Dit moet zeker als u gaat werken in de EU. U moet overal kunnen aantonen dat u vakbekwaam bent. Om deze beschrijving te behouden, moet u elke 5 jaar een 25 urige nascholing volgen. 

Hoeveel uur mag u rijden zonder deze aanduiding

Na afronding van de code 95 registreert het CBR een verklaring van geschiktheid, rijvaardigheid en vakbekwaamheid in het rijbewijsregister. Bij afgifte van een rijbewijs verschijnt de code 95 achter de betreffende categorie. In het geval van de artikelen C en CE kan de chauffeur laten zien dat hij beroepsmatig met de vrachtwagen kan rijden. De startkwalificatie is vijf jaar geldig. In deze vijf jaar moet de chauffeur 35 uur nascholing volgen, waardoor de geldigheidsduur met nog eens vijf jaar wordt verlengd. De einddatum voor code 95 staat op de achterkant van het rijbewijs vermeld.

Specialisatie 

Stelt u eens voor, u wilt meer halen uit uzelf door te gaan specialiseren in het vervoeren van  gevaarlijke stoffen. Dit is natuurlijk een erg gedurfde specialisatie en heeft dus een aantal examens die u moet halen om dit te kunnen doen. Vervoer klasse 1 explosieve stoffen en vervoer klasse 2 radioactieve stoffen halen. Dit zijn allemaal aparte examens, dit zijn ook onderdelen van ADR.

Heeft u code 95 nodig voor eigen vervoer? 

Als het aankomt op code 95 is er vaak verwarring over wat wel en niet mag, gelukkig kunnen wij van Beroepsvervoer Academie de verwarring wegnemen. De code 95 is eigenlijk simpelweg een toevoeging aan het C en/of D rijbewijs. Er dus geen onderscheid tussen het eigen vervoer of beroepsgoederenvervoer. Het kan dus zo zijn dat u de code 95 voor uzelf nodig zal moeten hebben, daarom is het altijd wel handig om deze te behalen om misverstanden te voorkomen.

Contact

Heeft u vragen over het behalen van uw certificaat of heeft u andere vragen? Aarzel dan niet en neem gerust contact met ons op. U kunt ons telefonisch bereiken op 020-334 64 53 of mailen naar info@beroepsvervoeracademie.nl. Natuurlijk bent u ook altijd welkom bij ons op locatie waar u gratis kunt parkeren. Adres: Burgemeester van Leeuwenlaan 7, 1064 KJ Amsterdam. Volg ons ook op Facebook om niks te missen.

WordPress Theme built by Shufflehound. Copyright © 2022 Beroepsvervoer Academie B.V. - Alle rechten voorbehoudenAlgemene voorwaarden | Privacy- en cookieverklaring
has been added to the cart. View Cart
×
});