Code 95

Rijbewijs Code 95

Waarom Code 95 halen?

Als u al een tijdje op de weg zit, bent u misschien wel eens een chauffeur tegengekomen met een code 95 op zijn rijbewijs. Maar wat betekent deze code? En wat is het doel ervan? Bij de Beroepsvervoer Academie beantwoorden we deze vragen en meer!

Wij hebben een gemiddeld slagingspercentage van 94%!
94%

"Gegarandeerd succes dankzij onze lesgarantie"

Rijbewijs Code 95

Het is verplicht voor het beroepsmatig gebruik van een rijbewijs in de categorie C(E), D1 of D. De code is vijf jaar geldig en kan worden verlengd door het volgen van nascholing. Voor de nascholing moet je 35 uur volgen, waarvan 7 uur praktijk en de overige uren theorie.

Code 95 nascholing

Voordat we basiskwalificatie in meer details bespreken, willen we eerst een korte opfrissing geven over deze aanduiding op het rijbewijs. De basiskwalificatie werd in 1995 ingevoerd en is nog steeds geldig. Het is een aanduiding die op uw rijbewijs wordt gezet als u bepaalde opleidingen heeft gevolgd. Deze opleidingen zijn bedoeld om uw vaardigheden als beroepschauffeur te verbeteren. Na het behalen van uw beroeps rijbewijs bent u verplicht als beroepschauffeur iedere 5 jaar nascholing te volgen, volgens de richtlijnen van de kwalificatie.

Code 95 vakbekwaamheid

code 95 op uw rijbewijs geeft aan dat u als beroepschauffeur voldoet aan de eisen van vakbekwaamheid. De code is dus een indicatie dat u vakbekwaam en up-to-date bent. Dat is belangrijk, want als beroepschauffeur bent u verantwoordelijk voor de veiligheid van uzelf en anderen.

Code 95 en rijden in het buitenland

Als u in landen buiten Europa wilt rijden met een aanduiding op uw rijbewijs, dan heeft u meestal een internationaal rijbewijs nodig. Dit komt omdat landen buiten de EU deze code op uw Nederlandse rijbewijs niet altijd erkennen. Met een internationaal rijbewijs kunt u aantonen dat u voldoet aan de eisen van vakbekwaamheid.

Wie gingen jou voor?

Berkahgh bgBerkahgh bg
06:13 19 Sep 23
I passed my Niwo within 1 month and I would like to give my compliments to the teacher Arif.Good job, keep it up!
Berkahgh bgBerkahgh bg
06:13 19 Sep 23
Heb me Niwo binnen 1 maand gehaald graag wil ik mijn complimenten geven aan de docent Arif.Goed bezig ga zo door!
AtexAtex
22:18 11 Sep 23
Taking your truck theory course was fun man. With all those foreigners in the class and a Turkish teacher, it's just a lot of fun.
AtexAtex
22:18 11 Sep 23
Bij jullie theorie cursus doen voor vrachtwagen was leuk man. Met al die buitenlanders in de klas, en turkse leraar gewoon gezellig man.
Emile de VriesEmile de Vries
08:11 30 Jul 23
Lessen volgen goed op de examenvragen.Goed opletten tijdens de les en dan kan iedereen het examen halen.
Emile de VriesEmile de Vries
08:11 30 Jul 23
Lessons follow the exam questions well.Pay close attention during class and then everyone can pass the exam.
Birol BurkanBirol Burkan
16:35 17 Jul 23
Ik ben zeer tevreden over mijn ervaring op de academie. De docenten zijn zeer bekwaam en gepassioneerd in hun vakgebied. Zeker een aanrader!
Birol BurkanBirol Burkan
16:35 17 Jul 23
I am very satisfied with my experience at the academy. The teachers are highly skilled and passionate in their field. Highly recommended!
HNW van SantenHNW van Santen
11:13 13 Jul 23
ADR Basic and Tank sensitive at BVA with Seyfi as instructor. Course is a lot of information, but good presentation tools as well as a very good and passionate instructor who really knows what he is talking about. Seyfi, thank you very much for your good "tips and tricks" If you listen carefully to him, actively participate in the lesson, it is doable. This was my second course at BVA (previously NIWO training in December 2022) and again I really liked it.
HNW van SantenHNW van Santen
11:13 13 Jul 23
ADR Basis en Tank gevoelg bij BVA met als instructeur Seyfi. Cursus is veel informatie echter goede presentatiemiddelen alsmede een zeer goede en gedreven instructeur die echt weet waar hij het over heeft. Seyfi, hartelijk dank voor je goede "tips en trucs" Als je goed naar hem luisterd, actief meedoet in de les is het te doen. Dit was mijn tweede cursus bij BVA (eerder NIWO-opleiding in december 2022) en is opnieuw goed bevallen.
Ton HeselTon Hesel
15:52 11 Jul 23
Prima opleidingsinstituut de combinatie van klassikaal les en gelijk daarna op dezelfde dag examen doen werkte voor mij prima.
TomTom
14:54 11 Jul 23
Mister has a lot of patience and takes the time for all students, sufficient teaching material for the exam and certainly worth the moneyThanks again!!Best regardsDilhan yilmaz
TomTom
14:54 11 Jul 23
Meneer heeft veel geduld en neemt de tijd voor alle leerlingen voldoende lesstof voor het examen en zeker het geld waardNogmaals bedankt!!MvgDilhan yilmaz
Johannes SeepmaJohannes Seepma
11:34 17 Jun 23
Toen ik recensies opzocht over dit bedrijf had ik mijn twijfels het leek te mooi om waar te zijn. Maar niks was minder waard. Ze leren je wat je moet leren echt top binnen een no time mijn ondernemersdiplomaBedankt heren
Johannes SeepmaJohannes Seepma
11:34 17 Jun 23
When I looked up reviews about this company I had my doubts it seemed too good to be true. But nothing was worth less. They teach you what you need to learn really great in no time my entrepreneurial diplomaThanks gentlemen
Deniz GurisikDeniz Gurisik
18:28 16 Jun 23
Top opleiding!!👍👌. Na mijn vrachtwagen diploma, ook de bus ondernemersdiploma hier gehaald. Niks anders dan eerder gewend. Helder, kort en krachtig 💪 opleiding. Met als resultaat natuurlijk in 1x slagen 🎉🎉
Deniz GurisikDeniz Gurisik
18:28 16 Jun 23
Top training!!👍👌. After my truck diploma, also obtained the bus entrepreneur diploma here. Nothing different than before. Clear, short and powerful 💪 training. With the result of course succeeding in 1 x 🎉🎉
K MontanaK Montana
13:06 16 Jun 23
Bedankt heren voor alle cursussen en aandacht! Mijn NIWO diploma binnen 10 dagen gehaald zonder enig herkansing, mede dankzij de heren die les gaven. Zeer professioneel en duidelijk. Beetje aandacht erbij en het is zo gedaan! Zeker een aanrader🙏🏼
K MontanaK Montana
13:06 16 Jun 23
Thank you gentlemen for all the courses and attention! Got my NIWO diploma within 10 days without any resits, thanks in part to the gentlemen who taught. Very professional and clear. A little attention and it's done in no time! Definitely recommended 🙏🏼
MrDelisen187MrDelisen187
11:50 08 Jun 23
Passed 4 of the 6 niwo exams in 1 go.(2 I was exempt). Top trainer, highly recommended.
js_loader

Vragen over Code 95 of over de opleidingen?

Onze adviseurs begeleiden je graag in het traject. Ze geven je graag het juiste advies zodat jij de juiste keuzes maakt. Dit kan uiteraard telefonisch. Wil je toch liever een gesprek op ons kantoor? Maak dan een afspraak, u bent van harte welkom op ons kantoor.

Contact? Bel ons via 020 - 334 64 53 of mail naar
@ info@beroepsvervoeracademie.nl.
Volg ons ook op Facebook, Instagram en TikTok om niks te missen.

Veelgestelde vragen Code 95

Vind snel een antwoord op je vragen

De kosten van een code 95 opfriscursus variëren per aanbieder. De Beroepsvervoer Academie biedt nascholingen aan vanaf € 180,-.

Voor de volgende code 95 nascholing kunt u bij ons terecht:

  • Lading zekeren voor slechts €180
  • Digitale tachograaf en boordcomputer €180
  • Sociale veiligheid en omgaan met agressie €180

De opfriscursussen van de Beroepsacademie voor Vervoer vinden plaats op verschillende dagen, u kunt zelf de dag en gewenste tijdstip selecteren. De duur van de opfriscursussen bedraagt over het algemeen ongeveer 7 uur, afhankelijk van het onderwerp.

Als u wordt betrapt op het rijden zonder basiskwalificatie, kunt u een boete krijgen die kan oplopen tot €900. Daarnaast kan het zijn dat uw verzekering niet uitkeert bij een ongeval. Voorkom dit en volg de nascholingscursus op tijd.

De richtlijn Vakbekwaamheid, in Nederland code 95, is geïntroduceerd in 2009. Door de invoering van code 95 is het gebleken dat dit leidt tot verbetering van de verkeersveiligheid, de vermindering van verkeersongevallen en het verminderen CO2-uitstoot. Ook is er uit onze ervaring gebleken dat bedrijven en chauffeurs beter presteren, zolang de training maar aansluit op de bedrijfsdoelstellingen van de chauffeurs. Bij Beroepsvervoer Academie zijn wij altijd bezig met het ontwikkelen van nieuwe en unieke cursussen, zodat u altijd op een leuke manier begeleid kunt worden.

Bij het halen uw rijbewijs is het voor alle beroepschauffeurs verplicht om de code 95 te behalen. Dit moet zeker als u gaat werken in de EU. U moet overal kunnen aantonen dat u vakbekwaam bent. Om deze beschrijving te behouden, moet u elke 5 jaar een 25 urige nascholing volgen.

Na afronding van de code 95 registreert het CBR een verklaring van geschiktheid, rijvaardigheid en vakbekwaamheid in het rijbewijsregister. Bij afgifte van een rijbewijs verschijnt de code 95 achter de betreffende categorie. In het geval van de artikelen C en CE kan de chauffeur laten zien dat hij beroepsmatig met de vrachtwagen kan rijden. De startkwalificatie is vijf jaar geldig. In deze vijf jaar moet de chauffeur 35 uur nascholing volgen, waardoor de geldigheidsduur met nog eens vijf jaar wordt verlengd. De einddatum voor code 95 staat op de achterkant van het rijbewijs vermeld.

Stelt u eens voor, u wilt meer halen uit uzelf door te gaan specialiseren in het vervoeren van  gevaarlijke stoffen. Dit is natuurlijk een erg gedurfde specialisatie en heeft dus een aantal examens die u moet halen om dit te kunnen doen. Vervoer klasse 1 explosieve stoffen en vervoer klasse 2 radioactieve stoffen halen. Dit zijn allemaal aparte examens, dit zijn ook onderdelen van ADR.

Als het aankomt op code 95 is er vaak verwarring over wat wel en niet mag, gelukkig kunnen wij van Beroepsvervoer Academie de verwarring wegnemen. De code 95 is eigenlijk simpelweg een toevoeging aan het C en/of D rijbewijs. Er dus geen onderscheid tussen het eigen vervoer of beroepsgoederenvervoer. Het kan dus zo zijn dat u de code 95 voor uzelf nodig zal moeten hebben, daarom is het altijd wel handig om deze te behalen om misverstanden te voorkomen.

 

Bij de Beroepsvervoer Academie bieden we verschillende cursussen aan die u kunnen helpen bij het verlengen van uw basiskwalificatie. Ook bieden wij andere cursussen aan die u als beroepschauffeur kunnen helpen, zoals het ADR certificaat, NIWO diploma. Geïnteresseerd? Meld dan direct aan via onze website!

×